Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Добриот руски уметник

„Ако уметноста нема татковина, уметниците имаат“. На почетокот на Првата светска војна, Французинот Камиј Сен-Санс, композиторот на „Карневалот на животните“ (1886), е дефинитивен : мртов или жив, пешадија во акција или слава од минатите векови, непријателот останува непријател. Без неутралност под изговор на уметноста. Сен-Санс е еден од пионерите на културниот бојкот. Така тој интервенира во дебата што го вознемирува музичкиот свет : дали треба да се продолжи да се глуми германски композитори или не? Зарем не треба да го направиме „Светиот сојуз“, и на ова поле, овој собир на сите за кои се залагаше претседателот на Републиката, Ремон Поенкаре, на 4 август 1914 година, во „иста огорченост против агресорот и исто во патриотски вера?“ Државата официјално не се вклучиjа.


Од Евелин Пилер


Фото: Francesco Ungaro/Pexels

Дебатата остана меѓу музичарите. На „германските“ композитори всушност, им беше забрането да излезат на оперската сцена, каде што се слушаше јазикот на непријателот. Од друга страна, Лудвиг ван Бетовен и Роберт Шуман, меѓу другите, беа брзо репрограмирани. Затоа што, тврдокорните донекаде ја ублажуваат, прифаќајќи ја теоријата на „две Германии“. Доволно...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW