Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Добри зделки за Франција во Србија

Војната во Украина го прави чинот на балансирање на српскиот претседател, кој штотуку лесно беше реизбран, сè поделикатен. Александар Вучиќ се движи напред, балансирајќи на јажето, меѓу Русија и САД, осудувајќи ја агресијата, ама не преземајќи никаква санкција. Во бизнисот, тој ги поштедува Кина и Европската унија, а кое француските компании знаат како да го искористат, како што е илустрирано со проектот за метро во главниот град.


од Ана Оташевиќ*
*Новинар, Белград


Фото: Alexandr Nikulin/Pexels

Во јули 2019 година, Емануел Макрон отпатува во Белград на прва официјална посета на еден француски претседател, по цели осумнаесет години. Франција има намера да ја покаже својата подготвеност да реинвестира во Западен Балкан – една „слепа точка на француската дипломатија“, според Натали Лоазо, тогашната министерка за европски прашања. Придружуван...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW