Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Навраќање кон програмата за „Републичко ре-образование“ започнато од 2016 година

Дерадикализација, причините за фијаското

Соочени со вонредната состојба, републиканското обновување на работата не можеше да се справи со критичката мисла, сфатена како застрашувачка и контрапродуктивна. За да се изгради кохезијата и да се замолчат различностите, беше неопходно да се освети единството како вредност која им е драга на армијата, но лошо прилагодена на демократската дебата

Од Алекс Албер, Жоел Кабалион и Валери Коен
Социолози. Автори на делото „Un impossible travail de déradicalisation“, издание Ерес, Тулуз, 2020 година.


Фото: Constant Loubier / Unsplash

Дебатирајќи во Парламентот на почетокот на годината, нацрт-законот за „консолидирање на принципите на Републиката“ ги оживеа контроверзиите за местото на религијата во јавната сфера. Преку тоа се истакнува слабоста на политиките за спречување на „радикализација“. Лекциите од експериментите извршени помеѓу 2016 и 2017 година во единствениот „центар за де-радикализација“ очигледно...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Април 2021.
Доколку сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW