Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Демократија и состојбата на пола копје: лутиот крик на младите од Сенегал

Во Сенегал, народниот револт честопати игра улога на регулатор во краен случај кога традиционалните медијации (особено оние на верските водачи) се неефикасни. Ова произлегува од мошне неурамнотежената природа на режимот каде сите овластувања се концентрирани на врвот на извршната власт

Од Донго Самба Сила


Фото: Demba JooB / Unsplash

Популарен бунт од невидени размери го потресе Сенегал помеѓу 4 и 8 март. Угнетувањето на масовните немири ги однесе животите на единаесет демонстранти на возраст од 12 до 35 години. Масната фасада на „демократијата“ во оваа западноафриканска земја одеднаш се сруши. Социјалниот протест, засилен со ограничувања поради пандемијата со Ковид-19, има...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Април 2021.
Доколку сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW