Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Дали треба да го поздравиме повторното вооружување на Германија?

Веќе во 2019 година, за прв пат, германските трошоци за одбрана ги надминаа француските трошоци. Неодамна објавеното силно буџетско засилување може да го поттикне Бундесверот до ранг на водечка армија на континентот, а во секој случај во Европската унија, пред Франција, обезбедувајќи ѝ невидени офанзивни способности. Под претпоставка дека е завршена, таквата реконструкција би траела една деценија, па дури и една генерација. Двата големи француско-германски индустриски проекти започнати во 2019 година – идниот систем за воздушна борба (SCAF) и идниот борбен тенк (MGCS) – се од структурно значење за европската одбрана во следните 50 години, а неодамна беа подигнати од канцеларот Олаф Шолц до ранг на „апсолутни приоритети“[1] и би можеле да се најдат оживеани : тие се соочија со притисокот што особено го изврши Бундестагот за зголемување на уделот на германската индустрија.


Од Филип Лејмари


Фото: Matheus Viana/Pexels

„Бундесверот, армијата што ја водам, е повеќе или помалку сува (...).  Лут сум!“ : пораката објавена на мрежата LinkedIn од генералот Алфонс Маис, неколку часа по руската инвазија на Украина, беше необична, но недвосмислена : „Опциите што можеме да им ги понудиме на политичарите за поддршка на Алијансата се крајно...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW