Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Елоквентно воздржан

Дали е толку природно да се оди и да се гласа?

Долгото и длабоко движење кое беше наречено „разочарување“ им должи исто толку на младите граѓани кои не влегуваат во изборната игра, како и на поранешните гласачи кои се повлекуваат. Ги обединува нејасното чувство на отуѓување, пасивно во рамнодушноста, активно во недоверба. Повеќе или помалку систематизирано, нејасно и збунето, варира во зависност од околностите, дали гласачкото ливче се доживува како бескорисен механизам или како одвратна конфискација.

Од Алан Гаригу
Почесен професор по политички науки на Универзитетот Paris-Nanterre


Фото: Element5 Digital / Unsplash

Одамна им се смееме како „риболовци на струна“. Начин да ги вратат назад во леснотијата на нивното однесување : го претпочитаат мрзеливото слободно време на руралната Франција, отколку благородната должност да гласаат! Сепак, сликата му ја должиме на изборниот презир : Октав Мирбо, кој ги поттикна своите читатели да играат...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW