Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Циркуларна економија – нов столб на маркетинг стратегиите

Денес на сите им е повеќе од јасно дека ресурсите на нашата планета се ограничени. Досегашните општествени модели за раст на економијата базираат на конзумеризам односно зголемување на потрошувачката, пред се за производи. Количеството на облека, обувки, садови,  апарати во домаќинството и храна на денешниот жител на планетава е несомнено повеќе десетици или можеби стотина пати поголемо во споредба со просечниот човек од 1920 година


Филип Ивановски
Универзитетски професор


Фото: mart-production / Rexels

Еден од најкористените нови економски термини во последните неколку години е т.н "циркуларна економија". Има многу конференции, вебинари и работилници низ цела Европа, кои во насловот го содржат овој термин. Сите презентации со предлози и препораки за нејзина примена звучат интересно и футуристички. Дали се реално изводливи? Традиционалниот "линеарен" економски...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

 

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW