Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Чиле: промената на Уставот – ќе биде ли ова доволно?

На 25 октомври, околу два милиони луѓе се собраа на улица: најголемиот марш во историјата на земјата, прогласува дека печатот сега е принуден, за некое време, да ја замолкне својата поддршка за владата. „Чиле се разбуди!“

Од Франк Гудишо
Професор по историја и цивилизација на Латинска Америка на Универзитетот на Тулуз - Жан Жорес. Координатор на колективниот труд Крај на златното доба. Прогресивните влади во Латинска Америка (1998-2018), Универзитетски печат на Рен, 2021 г.


Фото: Juan Manuel Núñez Méndez / Unsplash

Би се очекувало да изрази радост, но Алондра Кариљо е бесна. Долги години, оваа млада феминистичка активистка од Сантијаго де Чиле го чекаше моментот кога нејзината земја ќе се ослободи од Уставот од 1980 година, како наследство што датира уште од периодот на диктатурата на генералот Аугусто Пиноче (1973-1989). Додека...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Април 2021.
Доколку сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW