Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Чиле, левицата е разочарана од народот

Истражувањето на Фидбек рисерч спроведено на 6-7 септември 2022 година фрла поинакво светло на резултатот од референдумот. „Без оглед на тоа како гласавте на 4 септември, како се чувствувате за следните предлози во нацрт-новиот Устав?“, прашуваа анкетарите. За проектот „бесплатно високо образование“ се изјасниле 83% од испитаниците; за проектот „дефинирање на водата како неотуѓиво добро“ се изјасниле 81% од испитаниците; за идејата за „создавање бесплатен пензиски и социјален систем“ се изјасниле 61 отсто од испитаниците….

 


Од Рено Ламбер


Фото: stacey-gabrielle-koenitz-rozells/pexels

Отфрлањето од страна на огромното мнозинство на чилеанското население на нацрт-устав признаен по неговите многубројни достигнувања, ги втурна прогресивните интелектуалци во меланхолија.[i] Уште еднаш, народот едноставно ги разочара. Запрепастувањето е дотолку поголемо бидејќи, во последниве години, поранешната лабораторија на неолиберализмот во Латинска Америка стана центар на надежта.[ii] Поради тоа, шокот...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW