Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Сите изданија

Во Русија, илузијата за поддршка на војната

Editor MONDE
На прв поглед, рускиот брод некако успева да плови во бурата што Кремљ ја предизвика со нападот на својот украински сосед. Повеќе од една година по почетокот на војната, економијата на земјата забавува, но без...

Справување со војната во Јемен

Editor MONDE
Деца излегуваат од тесен фабрикуван неред. Седејќи блиску еден до друг на клупи, некои завршуваат со копирање на лекциите. Се наоѓаме во Мариб, едно од упориштата кои сè уште се под контрола на јеменската владина...

Во Салвадор, биткоини, либертаријанци, војна против банди и претседателски твитови

Editor MONDE
Група туристи во кратки панталони украсени со хавајски цвеќиња, капи за скејтери и слабо намачкана крема за сончање на нивните лица, шетаат низ песочните патеки на Ел Зонте, место за сурфање кое се наоѓа на...

Две лица на границата

Editor MONDE
За „победниците“ од Студената војна, падот на Берлинскиот ѕид во 1989 година значеше уривање на сите бариери. Да почнеме со оние што ја пресекоа географијата по должина и широчина. „Крајот на историјата“ прогласен од есеистот...

Колку „мега садови“ за микроелектроника?

Editor MONDE
„Вода, а не чипови!“ Пред портите на локацијата за проширување STMicroelectronics (ST) во Крол, неколку илјади луѓе демонстрираа зад овој слоган во саботата, на 1 април 2023 година. Од француско-италијанската мултинационална полупроводница, основана во 1992...

Молдавија го крева призракот на руската закана

Editor MONDE
Во ТВ студиото на првиот молдавски државен канал, уредниците и продуцентите на видеото ги внесуваат завршните работи во извештаите, додека вестите од ривалскиот канал се движат на телевизискиот екран поставен на ѕид. Презентерот го разгледува...

Водата, сепак, не претставува само општо добро

Editor MONDE
Кога патувате по сончевите патишта на јужна Аризона, како да не бидете стаписани од чувство на апсурд? Како што американскиот Запад поминува низ една од најдолгите и најголеми модерни суши, така заеднички станбени згради се...

Тајната историја на вештачката интелигенција

Editor MONDE
„Студената војна е завршена“, беше објавено во 1988 година во една брошура, што рекламира интересна видео игра што доаѓа од другата страна на Железната завеса. На дното на насловната страница се наоѓа натпис: „…или речиси“....

Фаталната одисеја на грчките железници

Editor MONDE
Метални остатоци од скршени вагони, сè уште димат во долина во зори. Грчките медиуми пренесуваат слики од спасувачите кои работат околу овие јагленисани остатоци на железничката пруга што ја поврзува Атина со Солун. Дента пред...

Турската демократија во неизвесност

Editor MONDE
Никогаш во последните 20 години во Турција опозицијата на Реџеп Тајип Ердоган не била толку блиску да го порази на претседателски избори. Кандидат за трет последователен мандат, владетелот на Турција изгледа дека има потешкотии веќе...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW