Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Август 2023

Реализмот и ривалството меѓу големите сили

Editor MONDE
Пред триесет години, многу западни експерти тврдеа дека историјата завршила и дека судирот меѓу големите сили е веќе минато. Оваа илузија не го издржа тестот на времето. Денес, два конфликти на големите сили се закануваат...

План за уништување на Германија

Editor MONDE
Колона од луксузни лимузини, утврдена цитадела, многу дипломати, рој новинари: црно-белите архивски слики застануваат за момент на големата пура на Винстон Черчил и белиот шешир на Френклин Рузвелт. На 15 септември 1944 година, втората воена...

Украина се наметнува како главна тема на изборите во САД

Editor MONDE
Речиси половина век, геополитичките прашања не играат скоро никаква улога на претседателските избори во САД. Метеорската победа на претседателот Џорџ Х. В. Буш во Заливската војна (јануари-март 1991), не го спречи да биде поразен следната...

Кецалкоатл, грав и патенти

Editor MONDE
Кој се сеќава? Гравот некогаш бил понуден како подарок на далечните предци на Мексиканците од богот Кецалкоатл, митската змија со пердуви. Доволно за да ја вратат својата егзотика на нашите мали зелени гравчиња, храната на...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW