Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Јули 2023

Дипломатија без дипломати?

Editor MONDE
Втората најстара професија во светот нема добра импресија денес во Франција и воопшто во западниот свет. Дипломатите генерално се поврзуваат со световноста, луксузот и слободното време. Зарем името „амбасадор“ не е дадено како продажна маркетиншка...

Силиконската долина против економскиот развој

Editor MONDE
Кога ко-основачот на Фејсбук Крис Хјуз ја напушти компанијата во 2007 година, тој се надеваше дека ќе го посвети своето ново богатство на промена на светот. Како и многу други пред него, неговата амбиција брзо...

На ризик од катастрофа

Editor MONDE
Брод го преминува устието на Лоара. На негово чело е претседателот на републиката. На 22 септември 2022 година, во близина на брегот на Сен-Назер, Емануел Макрон ја отвори првата фарма на ветер во француското море....

Каптагон, ново зло на Блискиот Исток

Editor MONDE
Скриени пратки во сандаци со овошје, грнчарија, кутии со чоколади, хумус или локум, па дури и во цревата на живи овци. Секоја година, неколку илјади килограми каптагон, синтетичка психотропна супстанца, се запленети на повеќе гранични...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW