Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Јуни 2023

Предизвиците на судскиот систем во Република Северна Македонија

Editor MONDE
Состојбите во една држава може да се анализираат од различни аспекти. Она што е предизвик за секој аналитичар е да навлезе подлабоко во причинско-последничните односи и да ги посочи проблемите, но и да ја открие...

Каиро, попречен град

Editor MONDE
Во центарот на египетската престолнина, популарната пешачка зона каде што жителите на Каиро се среќаваат и уживаат во ладна сенка, со своите семејства или се дел од толпата заљубени луѓе во потрага по приватност, е...

Во Русија, илузијата за поддршка на војната

Editor MONDE
На прв поглед, рускиот брод некако успева да плови во бурата што Кремљ ја предизвика со нападот на својот украински сосед. Повеќе од една година по почетокот на војната, економијата на земјата забавува, но без...

Справување со војната во Јемен

Editor MONDE
Деца излегуваат од тесен фабрикуван неред. Седејќи блиску еден до друг на клупи, некои завршуваат со копирање на лекциите. Се наоѓаме во Мариб, едно од упориштата кои сè уште се под контрола на јеменската владина...

Две лица на границата

Editor MONDE
За „победниците“ од Студената војна, падот на Берлинскиот ѕид во 1989 година значеше уривање на сите бариери. Да почнеме со оние што ја пресекоа географијата по должина и широчина. „Крајот на историјата“ прогласен од есеистот...

Колку „мега садови“ за микроелектроника?

Editor MONDE
„Вода, а не чипови!“ Пред портите на локацијата за проширување STMicroelectronics (ST) во Крол, неколку илјади луѓе демонстрираа зад овој слоган во саботата, на 1 април 2023 година. Од француско-италијанската мултинационална полупроводница, основана во 1992...

Молдавија го крева призракот на руската закана

Editor MONDE
Во ТВ студиото на првиот молдавски државен канал, уредниците и продуцентите на видеото ги внесуваат завршните работи во извештаите, додека вестите од ривалскиот канал се движат на телевизискиот екран поставен на ѕид. Презентерот го разгледува...

Водата, сепак, не претставува само општо добро

Editor MONDE
Кога патувате по сончевите патишта на јужна Аризона, како да не бидете стаписани од чувство на апсурд? Како што американскиот Запад поминува низ една од најдолгите и најголеми модерни суши, така заеднички станбени згради се...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW