Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Мај 2023

Тајната историја на вештачката интелигенција

Editor MONDE
„Студената војна е завршена“, беше објавено во 1988 година во една брошура, што рекламира интересна видео игра што доаѓа од другата страна на Железната завеса. На дното на насловната страница се наоѓа натпис: „…или речиси“....

Фаталната одисеја на грчките железници

Editor MONDE
Метални остатоци од скршени вагони, сè уште димат во долина во зори. Грчките медиуми пренесуваат слики од спасувачите кои работат околу овие јагленисани остатоци на железничката пруга што ја поврзува Атина со Солун. Дента пред...

Турската демократија во неизвесност

Editor MONDE
Никогаш во последните 20 години во Турција опозицијата на Реџеп Тајип Ердоган не била толку блиску да го порази на претседателски избори. Кандидат за трет последователен мандат, владетелот на Турција изгледа дека има потешкотии веќе...

Пловечка граница помеѓу Камбоџа и Виетнам

Editor MONDE
На граничниот пункт помеѓу Мок Баи и Бавет, најфреквентниот копнен премин меѓу Виетнам и Камбоџа, владее атмосфера што не дава навестување за спорот што долго време се спротивставува на двете земји. Пријатните виетнамски полицајци само...

Путин, судиите и бомбата

Editor MONDE
На 17 март, Меѓународниот кривичен суд (МКС) издаде налог за апсење на рускиот претседател Владимир Путин за воено злосторство : депортација на украински деца. Бидејќи Судот нема средства за нејзино извршување, оваа одлука нема да...

Кога слободата на говорот се поместува на десно

Editor MONDE
Поплавата од осуди што го придружуваше преземањето на Твитер од страна на милијардерот Елон Маск, укажува на тоа дека влогот во договорот ја надмина судбината на социјалната мрежа фаворизирана од американските капиталистички елити. Еволуцијата на...

„Казни ја Франција, игнорирај ја Германија“

Editor MONDE
Државите кои се виновни за агресија не се санкционирани на ист начин. Версајскиот договор (28 јуни 1919) бил опишан како диктат наметнат од страна на Жорж Клемансо на поразената земја, тогаш царската Германија. Дваесет и...

Лошите генијалци на статистиката

Editor MONDE
Основачите на статистичката наука беа сите, повеќе или помалку, анимирани од евгенистичката, дури и расистичката идеологија. Несомнено, овој наод ретко се споменува. Овде не станува збор за аргументирање дека статистичките алатки, кои сè уште вообичаено...

Дали е среќата – државна работа?

Editor MONDE
Пред 15 години, во јануари 2008 година, претседателот Никола Саркози им довери на реномирани економисти, вклучително и Џозеф Стиглиц, задача да размислуваат за мерењето на економските перформанси и општествениот напредок. Нивниот амбициозен извештај се залагаше...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW