Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Април 2023

Финансиите – како четириаголно тркало

Editor MONDE
Кога политичкиот лидер инсистира на толку очигледен факт, дозволено е да се сомневаме во тоа. Така, да се слушне како францускиот министер за економија и финансии Бруно Ле Мер објаснува, на 13 март, дека „сè...

Што ако решението за економската криза веќе постои?

Editor MONDE
Конференцијата на Обединетите нации за трговија и развој (УНКТАД) проценува дека на африканскиот континент итно му требаат повеќе од 200 милијарди долари (185 милијарди евра) за да се справи со социо-економските последици од пандемијата ковид-19....

Од Венецуела до Перу, не се сите демонстранти исти

Editor MONDE
Во 2014 и 2017 година, протестите на венецуелската опозиција доведоа до смрт на приближно 180 луѓе, од кои четириесет беа убиени како резултат на употреба на сила од страна на владините власти. Во Перу, народниот...

Ковид и науката, изворите на недоверба

Editor MONDE
Развиени под итно за борба против пандемијата на ковид-19, вакцините Комирнати (од Фајзер/БиоНТек) и Спajквакс (од Модерна) претставуваат „голем терапевтски напредок“, со „силно намалување на ризикот од симптоматски форми, вклучувајќи ги и тешките“, вели единствениот...

„Дејствуваме со тоа што го имаме!“

Editor MONDE
Во зората на овој вторник, 21 март, на овој кружен тек во индустриската област Лез Ербје (Ванде), активистите се бараат меѓусебно во темнината и во студот. Како дел од борбата против пензиската реформа, и покрај...

Големото курдско разочарување

Editor MONDE
Во септември 2017 година, Регионалната влада на Курдистан (КРГ) организираше референдум во корист на независноста на автономната енклава што ја управува во северен Ирак. И покрај плебисцитот (92,73% од гласовите), иницијативата пропадна особено поради одбивањето...

Пекинг, миротворец во Заливот?

Editor MONDE
Двојно изненадување на 10 март 2023 година: прво, Саудиска Арабија и Иран, регионални ривали од 1960-тите, го објавија обновувањето на нивните дипломатски односи прекинати во 2016 година по егзекуцијата на шиитските достоинственици од страна на...

Кога Карл XII тргнал да ја нападне Русија

Editor MONDE
Во 19. век, географот Конрад Малте-Брун, продуктивен и инвентивен, напишал редовна статија во Журналот на Империјата. На 7 јануари 1807 година, тој дал приказ на Водичот за патниците во Европа, кој штотуку бил објавен во...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW