вторник, 5 Мар 2024 / 15:49:09
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Март 2023

Пензионирање, застанете во одбрана на жените

Editor MONDE
„Ако ја одложите старосната граница, мораше да признае г. Франк Ристер, жените очигледно се малку казнети“. Минатиот 23 јануари, на LCP, министерот за односи со Собранието го призна очигледното. На засегнатите жени не им требаше...

Сирија, ампутирана земја

Editor MONDE
Ниту стапката на сиромаштија која погодува дури 90% од населението, ниту несигурноста во храната која погодува 12 милиони луѓе, не го потресуваат режимот. Таквата стабилност е уште повпечатлива бидејќи, од вкупно 21 милион луѓе, речиси...

И на крајот, дали капиталот е тој што победува?

Editor MONDE
За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023. Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка....

Разнишана позицијата на претседателот Ердоган

Editor MONDE
Според турскиот шеф на државата, тоа претставува „катастрофа на векот“. Со десет погодени провинции, десетици илјади мртви, вклучувајќи илјадници невозможно да се идентификуваат, речиси два милиони бездомници, од кои некои останаа без помош и неколку...

Кинмен, фрагмент од Тајван пред портите на Кина

Editor MONDE
Во контекст на тензиите предизвикани од посетата на претседателот на Претставничкиот дом на САД, Ненси Пелоси, на Тајпеј на почетокот на август 2022 година, кинеско беспилотно летало беше соборено за прв пат на тајванска територија...

Заблуди околу балон

Editor MONDE
За неколку часа, „Заспаниот Џо“ - прекарот што му го дадоа неговите противници на американскиот претседател – се претвори во „Терминатор“. Тој го мобилизираше авионот Ф-22 и неговите најсовремени ракети за да го собори кинескиот...

Електронска нараквица за следење, двосмислена пресуда

Editor MONDE
Кога зборуваме за електронски надзор за осудени лица во Франција денес, мора да направиме разлика помеѓу поставување под фиксен електронски надзор и поставување под мобилен електронски надзор.[i] Технолошки, фиксната поставеност се состои од нараквица што...

Во коренот на расудувањето

Editor MONDE
Апстракцијата не секогаш има добар печат во нашиот свет, кој повеќе го вреднува „прагматизмот“, практичното набљудување и „конкретните“ работи. Сепак, многу прашања кои првично може да изгледаат „бескорисни“ завршија да играат важна улога, понекогаш на...

Илузијата на европскиот национализам

Editor MONDE
Една година откако Русија ја нападна Украина, новиот европски идеолошки пејзаж почнува да се обликува. Агресијата предводена од Кремљ и целосната посветеност на политичките власти и медиумите на Стариот континент за поддршка на украинската влада,...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW