Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Февруари 2023

Слики на иднината

Editor MONDE
„Ќе дојде ли иднината? Се чини дека речиси секој може да си го постави ова прашање кога ќе види толку многу страшна сенка. Мрачно лице в лице со егоистите и клетниците.“[1] Прашањето на Виктор Иго...

Уметнички рудник – во рудник за ураниум

Editor MONDE
Голем стаклен кабинет исполнет со медали за заслуги, потоа витрина со црвени знамиња доста тешки како закачени и користени за првомајските паради. Понатаму, архивски витрини полни со мапи и технички цртежи, каде што внимателното око...

Израел – идентитетскиот удар

Editor MONDE
Бенјамин Нетанјаху успеа. Повторно на власт од 29 декември (беше шеф на владата од март 2009 до јуни 2021 година), поддржан од мнозинството од 64 пратеници од 120, националисти, ултраортодоксни и месијански Евреи, тој сега...

Животите и судбината на рускиот јазик во средното образование во Франција

Editor MONDE
Г-ѓа Вероник Жобер е нерасположена. „Катастрофално е да се биде руски учител во денешно време“, вели оваа пензионирана учителка, сега член на Француското здружение на руски говорители (AFR). По две години од пандемијата, надежта за...

Војната во Украина, тест за залихите

Editor MONDE
Дваесет години по конфронтациите што ја растурија поранешна Југославија, судирот на оружјето се враќа на европскиот континент. Иако борбите во Украина се предмет на секојдневни коментари, сепак, има малку анализи за карактеристиките и оригиналноста на...

Од моето време

Editor MONDE
Ние, постарите, мора да ја исполниме нашата должност на пренесување. Да сведочиме на младите дека планетата Земја без мобилен телефон – сепак, била возможна. Деликатна мисија. Ќе биде потребно посебно убедување на овие модерни дигитални...

Папата нема да биде „капелан на Западот“

Editor MONDE
Г. Емануел Макрон за време на неговата посета на Рим на 24 октомври 2022 година, речиси еден час разговараше со папата Франсис. За време на ова сослушување зад затворени врати, шефот на француската држава се...

Украина, дилемата на Африка

Editor MONDE
Со запрепастување и неразбирање во западните државни кругови, се примаат, на 2 март 2022 година, резултатите од гласањето на резолуцијата на Генералното собрание на Обединетите нации (ОН), во која се изразува жалење за агресијата извршена...

Неутралност на Алжир и Мароко – според сопствените интереси

Editor MONDE
На 7 ноември Алжир официјално објави дека аплицира за приклучување кон БРИКС, групација која ги вклучува Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка и чии економии придонесуваат за 40% од светскиот бруто домашен производ (БДП)....

Латинска Америка и Џулијан Асанж

Editor MONDE
Има една Америка што го прогонува, има друга Америка што го поддржува. Уште во 2010 година, кога Викиликс ја потресе планетата објавувајќи низа доверливи документи, Фидел Кастро верува дека Џулијан Асанж „морално ги клекнал САД...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW