Le Monde Diplomatique – Македонско издание

2022

Малата унгарска музика

Editor MONDE
Од неговото враќање на власт во 2010 година, Виктор Орбан патуваше низ периферијата на Европската унија за да го одржи фронтот против Брисел. Често изговарајќи „Ние, централноевропејците“, тој ги повикува жителите на поранешните „народни демократии“...

Европскиот електричен шок

Editor MONDE
„Европскиот пазар дава впечаток дека е на крајот од моделот поставен пред дваесет и пет години“.  Авторот на оваа формула не е ниту член на La France insoumise, ниту член на протестниот синдикат Sud énergie....

Има ли раскол во власта на Иран?

Editor MONDE
Во својот есеј за „Тиранија“,[1] поетот и есеист Јосиф Бродски препорачува, за избор на тиранин, да се земе некој постар. Мајсторот од Петерсбург, меѓу другото, постулираше дека поради времето што го поминува грижејќи се за...

Младите во Иран бараат промени

Editor MONDE
„Жена, живот, слобода!“, „Нема да дозволиме да се повтори!“, „Смрт за диктаторот!“... Овие слогани што се слушаат на улиците на Техеран и во повеќе од осумдесет градови во земјата ја сумираат решителноста на демонстрантите, кои...

Метанизацијата ги зголемува апетитите на индустријалците

Editor MONDE
На свиокот на мало дрво, среде ниви, се појавува зелена купола. Погонот за биогас на Жоел и Седрик Лавердет, фармери и одгледувачи на свињи на западот од Лот, работи уште од 2012 година. Шталското ѓубриво...

Во Обединетото Кралство, враќање на социјалното прашање?

Editor MONDE
Од летото, Обединетото Кралство е сведок на бран штрајкови без преседан. Вработените главно бараат зголемување на платите, бидејќи инфлацијата достигна 10,1 отсто во јули и повторно во септември, ниво што не е забележано уште од...

Шведска носталгија

Editor MONDE
На Медборгарплатсен, „Граѓанскиот плоштад“ во Стокхолм, гласови грмат: „Да нема расисти на нашите улици“. Наскоро ги гуши рифот на електрични гитари, тешки тапани и рок клавијатура на најгласни музичари во црни маици. Ова е почеток...

Кога Русија ја загуби Кримската војна

Editor MONDE
Во европски размери, Кримската војна, голем конфликт од 19-тиот век, претставува повеќе од еден парадокс. Првиот произлегува од оставените траги од конфликтот: во Франција, како и во Велика Британија, имињата на Малакоф, Алма, Крим, Севастопол...

Санкции со две острици

Editor MONDE
Пред неколку месеци европските водачи сакаа да веруваат дека „тоталната економска и финансиска војна“ започната против Москва ќе претставува само една „прошетка“. „Русија е многу голема земја и голем народ (...), но таа не е...

Бакарен гигант меѓу Папуанците

Editor MONDE
Кога рударска компанија се радува на својата иднина, тоа е благодет за нејзините акционери, но пропаст за многумина. Ако таа ги искористи исклучителните богатства, нејзиниот социјален круг ќе биде исто толку добар. И ако е...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW