Le Monde Diplomatique – Македонско издание

2022

Смирување на уценувачките доверители

Editor MONDE
Април, 2020. Целиот свет го открива обемот на пандемијата Ковид-19. Одеднаш, пукнатините во западните општествени модели се отвораат. Избива таков шок што дури и некои луѓе повикуваат на изградба на „светот-потоа“. Нивните надежи за обнова...

Транснистрија, остаток од еден замрзнат конфликт

Editor MONDE
„Ако ме праша некој странец, одговарам дека сум од некаде, помеѓу Украина и Молдавија“, возвраќа Лудмила Кључ малициозно. Со шолја кафе во рацете, оваа триесет и шестгодишна бринета знае дека изговарањето на името на земјата...

Во Германија: дебакл и конфликт на една ориентација

Editor MONDE
Под одреден праг, изборниот пораз веќе станува ќотек. И веројатно вака треба да се опише катастрофалниот резултат од 4,9% на германската Лева партија на сојузните избори во Германија минатиот септември. Само примената на посебно правило...

Наметнување светоглед

Editor MONDE
Политичкото поле, полето на општествените науки и новинарското поле претставуваат три општествени универзуми, релативно автономни и независни, но кои сепак имаат влијание еден врз друг. За време на изборна ноќ на телевизија, на пример, овие...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW