Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Декември 2022

Сите нееднакви во соочувањето со инфлацијата

Editor MONDE
Во последниве месеци, инфлацијата стана модерно чудовиште за западните економии. Пандемијата на Ковид-19, проследена со војната во Украина, предизвика зголемување на цените, што се чини дека ги стави настрана другите грижи на централните банкари. Овде...

Медиумска војна на африканскиот континент

Editor MONDE
Истанбул, 25 мај 2022 година. Десетици дипломати и новинари од 45 држави учествуваат на првиот самит на медиумите Турција-Африка. Наведената цел е „зајакнување на имиџот на двете страни и нивната билатерална соработка“. Во оваа прилика,...

Поморското право се ниша, но не тоне

Editor MONDE
Во еден фрагментиран дипломатски предел каде што институциите често се одликуваат со својата импотенција, се истакнува споменикот на меѓународното право, кој ја прославува својата четириесетгодишнина во 2022 година: Конвенцијата на Обединетите нации за правото на...

Во Италија, двосмислениот јазик на новата премиерка Мелони

Editor MONDE
„Ако Италијанците гласаа за Џорџа Мелони, тоа не значи дека сакаат враќање на фашизмот, туку дека го сметаат за невозможно“.[1] Авторот на оваа реченица, психоаналитичарот Масимо Рекалкати, негува вкус за парадоксот. Но, не може да...

Франкофонијата, аватар на колонијализмот?

Editor MONDE
Во потеклото на зборот „франкофонија“, се разбира, се наоѓа еден човек и неговиот патриотизам, географот Онесиме Реклус, кој го вовел терминот во 1880 година во неговото историски обележано дело: „Географија на Франција, Алжир и колониите“. Францускиот...

Внимателна еманципација во Централна Азија

Editor MONDE
Војната на рускиот претседател г. Владимир Путин со Украина ги срами поранешните советски републики во Централна Азија. Независни од 1991 година, Казахстан, Киргистан, Таџикистан, Туркменистан и Узбекистан имаат блиски врски со Москва, но имаат развиено...

Вооружен капитализам во Пакистан

Editor MONDE
Сместено на работ на индустриската зона Ланди, југоисточно од Карачи - економскиот и финансиски главен град на Пакистан - Green Park City е неодамна изградена затворена заедница. Редок остров на зеленило во ова индустриско и...

Употреби на сочувство

Editor MONDE
Онеправданите. Понижените. Невидливите. Веќе извесно време се измислуваат потресни имиња за да се опишат „ниските класи“. Не знаеме точно на кого се однесуваат овие зборови, но кога не сме дел од нив, што обично го...

Малата унгарска музика

Editor MONDE
Од неговото враќање на власт во 2010 година, Виктор Орбан патуваше низ периферијата на Европската унија за да го одржи фронтот против Брисел. Често изговарајќи „Ние, централноевропејците“, тој ги повикува жителите на поранешните „народни демократии“...

Европскиот електричен шок

Editor MONDE
„Европскиот пазар дава впечаток дека е на крајот од моделот поставен пред дваесет и пет години“.  Авторот на оваа формула не е ниту член на La France insoumise, ниту член на протестниот синдикат Sud énergie....

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW