четврток, 25 Јул 2024 / 7:10:05
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Ноември 2022

Младите во Иран бараат промени

Editor MONDE
„Жена, живот, слобода!“, „Нема да дозволиме да се повтори!“, „Смрт за диктаторот!“… Овие слогани што се слушаат на улиците на Техеран и во повеќе од осумдесет градови во земјата ја сумираат решителноста на демонстрантите, кои...

Метанизацијата ги зголемува апетитите на индустријалците

Editor MONDE
На свиокот на мало дрво, среде ниви, се појавува зелена купола. Погонот за биогас на Жоел и Седрик Лавердет, фармери и одгледувачи на свињи на западот од Лот, работи уште од 2012 година. Шталското ѓубриво...

Во Обединетото Кралство, враќање на социјалното прашање?

Editor MONDE
Од летото, Обединетото Кралство е сведок на бран штрајкови без преседан. Вработените главно бараат зголемување на платите, бидејќи инфлацијата достигна 10,1 отсто во јули и повторно во септември, ниво што не е забележано уште од...

Шведска носталгија

Editor MONDE
На Медборгарплатсен, „Граѓанскиот плоштад“ во Стокхолм, гласови грмат: „Да нема расисти на нашите улици“. Наскоро ги гуши рифот на електрични гитари, тешки тапани и рок клавијатура на најгласни музичари во црни маици. Ова е почеток...

Кога Русија ја загуби Кримската војна

Editor MONDE
Во европски размери, Кримската војна, голем конфликт од 19-тиот век, претставува повеќе од еден парадокс. Првиот произлегува од оставените траги од конфликтот: во Франција, како и во Велика Британија, имињата на Малакоф, Алма, Крим, Севастопол...

Санкции со две острици

Editor MONDE
Пред неколку месеци европските водачи сакаа да веруваат дека „тоталната економска и финансиска војна“ започната против Москва ќе претставува само една „прошетка“. „Русија е многу голема земја и голем народ (…), но таа не е...

Бакарен гигант меѓу Папуанците

Editor MONDE
Кога рударска компанија се радува на својата иднина, тоа е благодет за нејзините акционери, но пропаст за многумина. Ако таа ги искористи исклучителните богатства, нејзиниот социјален круг ќе биде исто толку добар. И ако е...

Транзицијата на Тунис во урнатини

Editor MONDE
На 25 јули, 94,6% од 2,6 милиони гласачи во Тунис (од 9,3 милиони потенцијални гласачи) рекоа „да“ на референдумот за новиот Устав што го бараше претседателот Каис Саид. Ова беше знак за поддршка на процесот...

Третата ера на пензиските реформи

Editor MONDE
„Ако сакаме да го зачуваме сегашниот пензиски систем базиран на солидарна дистрибуција чии корисници се нашите сограѓани“, објасни премиерката Елизабет Борн уште на 22 мај 2022 година (во Ла Трибин), „ќе мора постепено да работиме...

Воени силувања, воени злосторства

Editor MONDE
На почетокот на јули е речиси 40 степени во малиот автомобил кој ги носи Татјана и Људмила во близина на белоруската граница. „Одиме во Јахидне, село окупирано од Русите речиси еден месец“, објаснува првата. „Триста...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW