Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Јуни 2022

Во Салвадор, биткоини, либертаријанци, војна против банди и претседателски твитови

Editor MONDE
Група туристи во кратки панталони украсени со хавајски цвеќиња, капи за скејтери и слабо намачкана крема за сончање на нивните лица, шетаат низ песочните патеки на Ел Зонте, место за сурфање кое се наоѓа на...

Во Јапонија, дефинитивниот пад на јакузите

Editor MONDE
Киношита Таро[1] смета дека имал среќа. Овој молер во четириесеттите години, со кратка коса и цврста градба, го пие своето ладно кафе додека го гледа постојаното доаѓање и заминување на автомобилите во неговото соседство, кое...

Вашингтон, господар на играта

Editor MONDE
Од Втората светска војна, енергијата одигра голема улога во американските дипломатски и воени интереси. Енергетската политика на земјата долго време беше доминирана од стравот од нејзината ранливост: со падот, кој се смета за неповратен, на...

Невработеноста и убиствената реформа на социјалата

Editor MONDE
Едно утро во јануари о.г., 35-годишната Натиса Хебир, самохрана мајка на две деца која живее во близина на Кан, седна со шолја кафе за да ги направи своите пресметки: „Забележав дека ми требаат 700 евра за...

И одеднаш, сега Вашингтон ѝ се насмевнува на Венецуела

Editor MONDE
„Ова донекаде личи како во филмот Војна на ѕвездите, кога Дарт Вејдер ќе задави некого. Тоа му го правиме на режимот на економски план.“ Забелешките на Џон Болтон на каналот Јунивижн на 22 март 2019...

Голема неизвесност на светскиот пазар на пченица

Editor MONDE
Дали војната во Украина ќе предизвика огромна криза со храна во светот? Прашањето беше покренато од почетокот на руската инвазија на земјата на 24 февруари о.г., бидејќи многу показатели ја потврдуваат тежината на ситуацијата. Во...

Оспорени садниците на Фондацијата Гејтс

Editor MONDE
Повеќе од еден од пет Африканци останале гладни во 2020 година. Колатерални жртви на конфликтите и насилството што ги опустошуваат Сахел и Централна Африка, овие 281,6 милиони луѓе, исто така, ги трпат последиците од „променливоста...

Во Јемен, толку драгоценото Муслиманско братство

Editor MONDE
Вниманието на медиумите на политичката ситуација во Јемен најчесто е насочено кон бунтот на Хутите и војната против нив од страна на коалицијата предводена од Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати.[i] Ако ги споменеме сепаратистичките...

Шок за продолжување на ерата на нафтата

Editor MONDE
Во октомври 1973 година, развиениот свет ненадејно се распадна. Во Европа и Северна Америка, големи редици се протегаат до бензинските пумпи, додека цените на нафтата и бензинот растат. Соочени со ризикот од недостаток, западните влади...

Еколошките политики фатени во стапицата на слободната трговија

Editor MONDE
На крајот на 1967 година, Обединетите нации го прифатија барањето од Шведска да организира светска конференција за „еколошки проблеми“. Иако не беше толку истакната грижа како Студената војна, екологијата стануваше сè поважна во индустријализираните земји,...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW