Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Април 2022

Во Украина започнува третата нуклеарна ера

Editor MONDE
Според тоа, се прави разлика помеѓу заштитеното подрачје, она на НАТО, и украинската територија што потпаѓа под одредена геостратешка категоризација. А кое, според Вашингтон, ќе наметне добро разбирање на односот на силите меѓу актерите кои...

Под доминација на безбедносниот дискурс

Editor MONDE
„Не дозволувајте им на моќниците да располагаат со речникот по нивна дискреција, за нивна удобност“: амбицијата на драматургот Жан Жене,[i] формулирана во 1977 година, не изгуби ништо од своето значење. Бидејќи силата на моќните секогаш...

Кои се, всушност, руските „јастреби“?

Editor MONDE
На 26 февруари 2022 година, на својот 84-ти роденден, рускиот писател Александар Проханов даде интервју во живо од пилотската кабина на рускиот воен авион кој леташе над Украина. Пред неговите очи, неговиот сон за реконституирање...

Неутралност – оружје за мир

Editor MONDE
„Доколку светот не оди кон катастрофа, само политичко решение може да го врати мирот. (...) Целта на договорот би била да се воспостави и гарантира неутралност на народите на Индокина и нивното право на самоопределување...

Танго и политика

Editor MONDE
Се работи за танц, се разбира, за тангото. И, исто така, и за музика, песна, поезија. Вообичаено и повеќе или помалку нејасно, на тангото му се припишува аргентинско потекло, но гледајќи ги двојките што играат...

Добриот руски уметник

Editor MONDE
Дебатата остана меѓу музичарите. На „германските“ композитори всушност, им беше забрането да излезат на оперската сцена, каде што се слушаше јазикот на непријателот. Од друга страна, Лудвиг ван Бетовен и Роберт Шуман, меѓу другите, беа...

Дали треба да го поздравиме повторното вооружување на Германија?

Editor MONDE
„Бундесверот, армијата што ја водам, е повеќе или помалку сува (...).  Лут сум!“ : пораката објавена на мрежата LinkedIn од генералот Алфонс Маис, неколку часа по руската инвазија на Украина, беше необична, но недвосмислена :...

Сложени геополитички равенки во дисперзирана Азија

Editor MONDE
На почетокот на конфликтот, речиси истите коментатори беа исто толку убедени дека Пекинг ќе го искористи руско-украинскиот фронт за да го нападне Тајван. Ако ова воопшто се земеше предвид, руското воено фијаско и обемот на...

Судир на сеќавања на територијата

Editor MONDE
Киевскиот принц Јарослав Мудриот (978-1054) не можеше да го замисли братоубиственото лудило на неговите далечни потомци во 2022 година. Денеска е повикан од Русија бидејќи Украина тврди дека нејзината држава Киевски Рус е ексклузивен извор...

Европа соочена со дилемите на суверенитетот

Editor MONDE
Спектакуларна слика: во петок, 10 март 2022 година, во  галеријата на воените победи во Версајската палата, претседателите на Европскиот совет (Белгиецот Шарл Мишел), на Француската Република Емануел Макрон, на Европската комисија (Германката Урсула фон дер...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW