четврток, 25 Јул 2024 / 6:59:17
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Март 2022

Економската цена на македонската борба меѓу минатото и иднината

Editor MONDE
Инспирирани од децениите поминати фокусирајќи се на историски прашања наместо на иден развој во секоја пора од социо-економскиот живот на Северна Македонија, особено од политичарите, време е да се разгледа реалноста во која живееме. Ја...

Во Ирак и Сирија – цивилите се првите жртви на бомбардирањето

Editor MONDE
Во јуни 2014 година, САД започнаа кампања за воздушно бомбардирање во Ирак и Сирија за да ги уништат воените сили на „калифатот“ прогласен од страна на организацијата Исламска држава (ИСИС, чиј акроним на арапски е...

Позади „заканата“ од инфлација

Editor MONDE
Пред неколку години, во јавните дебати се појави збор непознат за пошироката јавност: „дефлација“, феномен чие сениште изгледаше дека ги полни со ладен страв економистите од двете страни на Атлантикот. Карактеризирана со истовремен пад на...

Што е прогресивен роман?

Editor MONDE
За да се прочита она што останува од книжевната критика, понекогаш може да изгледа дека политичкото позиционирање на авторот се мери според темите со кои тој или таа се занимава : меѓусебноста на париската буржоазија...

Изгубените деца на „францускиот Алжир“

Editor MONDE
Формирана во Мадрид на почетокот од 1961 година од страна на неколку „француски активисти од Алжир“, вклучувајќи ги и поранешните студентски водачи Пјер Лагајарде и Жан-Жак Сусини, Тајната вооружена организација (ОАС) го означи крајот на...

Соочени со Кина, „Петте очи“ се враќаат

Editor MONDE
Ова претставуваше долго време еден невидлив сојуз, вклучително и за лидерите на засегнатите земји. Дури во 1973 година, за време на уставната криза, тогашниот австралиски лабуристички премиер, Гоф Витлам –  кој ја модернизирал својата земја,...

Смисла за историја, смисла за приказни

Editor MONDE
“Нам (итно) ни е потребен голем наратив”. Стилот на Емануел Макрон е релаксиран на неговата страница на Фејсбук, каде користи извадок од неговите зборови кои се појавија во еден германски весник.[i] Но, пред протестантските јавни личности,...

Хроника на фармацевтско фијаско

Editor MONDE
„Сите Французи се трауматизирани од оваа афера, како и јас: намалувањето на ресурсите за иновации во здравствените истражувања во текот на изминатите 30 години доведе до фактот дека не се произведува француска вакцина…“, призна Жан...

Реиндустријализацијата не е доволна

Editor MONDE
„Станува збор за мал земјотрес во светот на етикетите. Раководството на фабриката задолжена за изработка на етикети со зборовите „произведено во Франција“ најави преместување на своето производство на кинеска локација[1].“ Дали авторите на страницата за...

Во САД, Врховен политички суд

Editor MONDE
Вашингтон, 9 април 2021 година. Камион шета низ улиците на реонот Капитол каде се лоцирани американскиот Конгрес и Белата куќа, а потоа застанува пред скалите на Врховниот суд на САД. Носи постери и транспаренти со...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW