Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Јануари 2022

Карипскиот калеидоскоп

Editor MONDE
Експлозија Демонстрации, штрајкови, блокади на патиштата, градски блокади... Од ноември 2021 година, Француските Антили се потресени од силно општествено движење. Државата е на линијата на огнот: се напаѓаат жандарми и жандармерии, се пука со боева...

Нов почеток за Чиле

Editor MONDE
Треперење на олеснување поминува низ поголемиот дел од Чиле вечерта на 19 декември. Се разбира, одекнува кај лидерите на чилеанската левица, но кружи и од куќа до куќа, на социјалните мрежи, поврзувајќи стотици илјади граѓани....

Оркестарот на хаосот на СТО

Editor MONDE
Како што сè забораваме, така и почнуваме одново. Во последниот квартал од 2021 година, дури 111 контејнерски бродови беа закотвени пред пренатрупаните пристаништа во Калифорнија до тој степен, што американската влада дури и размислуваше да...

Грабежот на заедницата за слободен софтвер

Editor MONDE
Во 1990-тите, на периферијата на индустријата на новите технологии, се појави еден друг, дигитален свет. Географски оддалечените волонтери-програмери се структурирани во заедници, за заеднички да градат софтвер кој се натпреварува со таканаречените „приватно-комерцијални“ понуди: оперативен...

Уметник, јас сум луксуз

Editor MONDE
Не е секогаш лесно да се биде само пејач. Дури и за повеќето од нас музичарите е многу комплицирано. Веќе неколку години, издржувајќи се на грбот на мојата партнерка, повторно можам да си го дозволам...

Средни училишта и факултети во Pronote формат

Editor MONDE
Недостасува ученик на почетокот на часот по математика? Неговиот учител го проверува полето „отсуство“ со софтверот Pronote. Во канцеларијата за училишен живот, асистент за образование веднаш го забележува тоа и испраќа порака до родителите на...

Што е тоа што не го задржува вниманието кај работничките класи?

Editor MONDE
„Цената на бензинот или горивото како дел од  класната борба.“ Што се однесува до првичното барање на Жолтите елеци, овој поднаслов од еден весник близок до Новата антикапиталистичка партија (НПА) е недвосмислен. Сличен е со...

„Најголемиот пазар за скијачи почетници“

Editor MONDE
Неколку недели пред Олимписките игри (4-20 февруари 2022 година), кинеските гледачи открија на јавниот канал CCTV краток документарен филм наречен „Чувари на Белата Планина“, во кој се величи херојството на работниците од падините. Го прикажува...

Јапонките повеќе не сакаат да молчат

Editor MONDE
Ова беше првпат законот донесен во 2018 година, "за  промовирање на заедничкото учество на мажите и жените на политичкото поле“ – така е неговото име – да се применува на општи избори. Сепак, изборите од...

Смирување на уценувачките доверители

Editor MONDE
Април, 2020. Целиот свет го открива обемот на пандемијата Ковид-19. Одеднаш, пукнатините во западните општествени модели се отвораат. Избива таков шок што дури и некои луѓе повикуваат на изградба на „светот-потоа“. Нивните надежи за обнова...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW