Le Monde Diplomatique – Македонско издание

2021

Универзитетите, место на дискретна модернизација на државата

Editor MONDE
Како да се објаснат спектакуларните резултати на Кина, на патот да стане суперсила во научното истражување, образование и технологија, додека режимот останува авторитарен, па дури станува сè повеќе репресивен против човековите слободи? Како може овој...

Раси и општествени науки

Editor MONDE
Расното прашање одеднаш повторно се појави во центарот на настаните, на 25 мај 2020 година, кога сликите за убиството на Џорџ Флојд, снимени од случаен минувач со мобилен телефон, беа емитувани во круг на социјалните...

Јужнокорејски бунт

Editor MONDE
Зад својата модерна фасада, Јужна Кореја останува многу патријархално општество, во кое жените трпат повеќекратна и подмолна дискриминација. Исцрпно, новата генерација на феминистки повикуваат на револт - и напредуваат во тоа. На 11 април 2019...

Обидот на Русија да се врати во Африка

Editor MONDE
Во октомври 2019 година, околу четириесеттина шефови на држави пристигнаа во поранешното олимписко село во Сочи кое е приморски туристички град на Црно Море и домаќин на зимските олимписки игри во 2014 година. Првиот самит...

Танцот на „Бикот“ и „Мечката“

Editor MONDE
Во Февруари 2020-та година бевме сведоци на врвот на најголемиот „Bull Run” (позитивен раст на пазарот на хартии од вредност) во историјата на САД. Како што е и често нормално во периоди на огромен ентузијазам,...

Невидливата рака на пазарот или државна интервенција

Editor MONDE
“Историјата е во најголемиот дел напишана од изучување на изненадувачки и нелогични настани кои не биле предвидени. Сепак, многу често економистите ја користат истата таа историја како неприкосновен водич за иднината.” – Психологија на Парите, Морган...

Бавното појавување на африканската фармацевтска индустрија

Editor MONDE
Предупредување за фалсификуван хлорохин! На 9 април 2020 година, Светската здравствена организација (СЗО) предупреди дека производите слични на хлорохин, како Niruquine или Samquine циркулираат во повеќе земји од Западна Африка во разни пакувања. Со пандемијата Ковид-19...

Да ги натераш да се расплачат

Editor MONDE
Ова е време на солзи во САД. Нашите судии плачат. Нашите телевизиски коментатори плачат. Плачат приврзаниците на губитничките претседателски кандидати. Плачат и приврзаниците на победничките претседателски кандидати. Тие пишуваат редакции во весниците за солзите радосници...

Дали е можен пензиски систем вон професионалната кариера?

Editor MONDE
Спротивно на мислењето на организациите на работниците и на работодавачите, претседателот на Републиката е тврдоглав во одлуката да го реформира постоечкиот пензиски систем. Под изговор за стандардизација, предложениот модел, со кој се одобрува повлекување на...

5Г, трка за што?

Editor MONDE
„За да продолжи водството на Европска унија, веднаш покренав иницијатива со цел да ги поддржиме и забрзаме нашите истражувачки напори во Европа за 6Г“. Кој е приоритетот на г. Тери Бретон, поранешен шеф на France...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW