Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Октомври 2021

Тајван, парчето кое недостасува во сложувалката наречена „кинескиот сон“

Editor MONDE
„Најопасното место на светот“, пишуваше на насловната страница на списанието Економист во почетокот на мај. Насловната страница на списанието беше надополнета со радарска слика на Тајван, како островот да бил цел на подморница. Ова претставува...

Во Грузија, опсесијата на Русија

Editor MONDE
Само што го напуштивме Гори, локалното момче и неговиот огромен музеј подигнат во чест на Јосиф Сталин, кога требаше да застанеме пред колибата што ја чуваат двајца грузиски полицајци. „Пред сè, не кажувајте ништо!“ шепоти...

Забранета забава

Editor MONDE
На 19 јуни 2021 година, министерот за внатрешни работи, г. Жералд Дарманин среде ноќ организира 400 полицајци да влетаат на бесплатната забава организирана во Редон, во Бретања, во чест на Steve Maia Canico, кој падна...

Во Тајпеј, има една многу дискретна „амбасада“

Editor MONDE
Во квартот Неиху, на периферијата на Тајпеј, се наоѓа релативно дискретниот Американски институт во Тајван (АИТ). Нема знамиња, нема вооружени маринци, нема автомобили со дипломатски таблички; само знакот што го прикажува американскиот орел на влезната...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW