Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Септември 2021

Општеството на асоцијалните

Editor MONDE
Речиси две години по почетокот на пандемијата „Ковид-19“, тешко е да се направи здравствена проценка на политиките што ги спроведуваат владите на различните земји. На социјален план, од друга страна, нивните резултати се вознемирувачки јасни:...

Француската омраза кон слободата на изразување

Editor MONDE
Тоа беше помалку анегдотски отколку што изгледа. Неколку децении наназад, неколку парламентарци си зедоа за право редовно да ја отповикуваат владата за неумесното  опстојување во нашиот правен систем на еден необичен прекршок за богохулење, што...

Дали е толку природно да се оди и да се гласа?

Editor MONDE
Одамна им се смееме како „риболовци на струна“. Начин да ги вратат назад во леснотијата на нивното однесување : го претпочитаат мрзеливото слободно време на руралната Франција, отколку благородната должност да гласаат! Сепак, сликата му...

Во Перу, два света лице в лице

Editor MONDE
Во северниот дел на Перу, градот Кахамарка се гордее дека е „средба помеѓу два света“ : оној на шпанските освојувачи и Атауалпа, последниот поглавар на Инките, во 1532 година. Во тоа време, судирот еден-на-еден не...

Здравствена пропусница, безизлезната ситуација на слободните

Editor MONDE
Кога настанува контрадикција меѓу преземените мерки за борба против пандемијата Ковид 19 и почитувањето на основните слободи? Со здравствената пропусница, можеби се приближуваме до таа точка без враќање. Сега е на секого да го претстави...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW