Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Септември 2021

Колективните се сепак над личните права

Editor MONDE
Значењето и свесноста за постоење на човековите права е императив кој е важен во секојдневното живеење за секој поединец. Граѓаните едуцирани во духот на почитување и заштита на човековите права се свесни за нивното постоење...

Авганистан: Американското повлекување и новата регионална ситуација

Editor MONDE
„Ако некој ја кажува вистината, дајте му коњ, ќе му треба за да избега“, вели една авганистанска поговорка. Кога американскиот претседател Џозеф Бајден го најави, на 14 април 2021 година, повлекувањето на сите американски војници...

Неизвесниот мир на островот Сокотра

Editor MONDE
На островот погоден од брановите на Индискиот Океан и силните топли ветрови, Херкул се бори до смрт против змеј со сто глави. Крвта на чудовиштето тече и се претвора во црвен сок кој денес го...

Долгот по кој лудуваат доверителите

Editor MONDE
Во последниве неколку години, големите земји како Франција и Германија успеаат да се задолжат со негативни стапки1. Со други зборови, тие заработуваат со позајмување и, уште поизненадувачки, инвеститорите се подготвени да изгубат пари со тоа...

„Не е никакво чудо што сите овие области паднаа толку брзо!“

Editor MONDE
Во овие први денови од август, Кабул веќе доживува хаос што тешко може да се опише. Во Шахр-е-Нау, еден од парковите во градот, се сместуваат збиено раселените луѓе од северните провинции, прогонети од напредувањето на...

Сепак, сè било напишано

Editor MONDE
Никогаш досега ниту една земја не го добила својот прекар толку заслужено - „гробишта на империи“. Откако ги истера Монголците и Персијците, Авганистан ја истера Велика Британија од својата територија во XIX век, Советскиот Сојуз...

По Кабул – целта е Багдад

Editor MONDE
На 15 септември 2001 година, додека урнатините на Светскиот трговски центар во Њујорк сè уште димеа од нападот, претседателот Џорџ В. Буш свика еден мал комитет во Кемп Дејвид. Присутни се секретарот за одбрана Доналд...

Низок удар врз Унгарија

Editor MONDE
По волја на унгарската влада, приватните фондации ја презедоа контролата врз повеќето универзитети и јавното богатство од неколку милијарди евра. Со оваа огромна приватизација од нов вид, премиерот Виктор Орбан ја соблекува државата во корист...

Задолжително образование до 18-годишна возраст?

Editor MONDE
По неколкуте зголемени ревизии во текот на првата половина на 20 век, во 1959 година Франција го направи задолжително училиштето до 16-годишна возраст. Оттогаш оваа ситуација не се промени. Некои синдикални и политички организации бараат...

А во меѓувреме, Франција е заглавена во Сахел

Editor MONDE
„Војната за ослободување на Мали заврши. Добиена е“, изјавува Жан-Ив Ле Дриан на 20 март 2014 година, четиринаесет месеци по започнувањето на операцијата „Сервал“.1 „Акцијата на француските сили“, продолжува францускиот министер за одбрана, „ѝ овозможи на...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW