Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Август 2021

Христијанско-демократската унија – во улога на флексибилна германска десница

Editor MONDE
Во својата канцеларија, Џо Чиало ни покажува еден постер: оној од кампањата на Христијанско-демократската унија на Германија (ЦДУ) за изборите во тогашната Западна Германија од 1957 година. Го гледаме дебелиот лик на заштитното лице на...

Прогресивците и уметноста

Editor MONDE
Шегите беа доста ретки за време на здравствената криза. Меѓутоа, имаше една, за време на  еден од карантините: кога претседателот Емануел Макрон, со засучени ракави, малку разбушавен, но навидно лут, им се обрати на уметниците за...

Раси и класи, јужноамериканска мешавина

Editor MONDE
Во Латинска Америка како и на други места, капитализмот има изградено класни хиерархии поддржувајќи ги веќе постоечките етнички и расни разлики. За време на освојувањето во 16 век, се појавувват две категории : од една...

Во средина на ничија земја, по течението на реката Парагвај

Editor MONDE
Патува по реката Парагвај повеќе од педесет години. Национална гордост направена од 'рѓа и дрво, која, секоја недела, носи неколку десетици патници и неколку тони стока. Аквидабан - „пловечкиот пазар“ како што го нарекуваат овде - се подготвува...

Бура над Банката на Либан

Editor MONDE
Повторното читање на архивите предлага некои брутални констатации. Во лето 2018 година, Банката на Либан, како што се вика централната банка на земјата, слави 55-годишнина од постоењето. Ова, исто така, претставува и 25-годишнина од доаѓањето...

Теоријата за ерата на Трамп

Editor MONDE
Колку навистина Доналд Трамп беше лош претседател? Прашањето е важно за проценка на вонредниот бран хистерична реторика што доминираше во американската култура во последните пет години. Трамп беше ужасен водач: полн со предрасуди, самобендисан, неспособен...

Зошто сирискиот режим успеал да опстане

Editor MONDE
На 26 мај 2021 година, сирискиот претседател Башар Ал-Асад беше ре-избран за четврти последователен мандат, според официјалните податоци, со добиени дури 95,1% од гласовите (88% во 2014 година) и учество од 76,4% од сите запишани...

Геополитиката на чиповите

Editor MONDE
Глобалниот недостаток на полупроводници продолжува да има чудни последици, особено на геополитичко ниво. За што се работи овде? Во изминатата година, производителите се мачат да ги добијат овие електронски чипови што ги опремуваат секојдневните уреди,...

Пред еден век, во Русија, се случи првиот воен пораз на САД

Editor MONDE
Единствената директна воена конфронтација меѓу американски и руски војници датира повеќе од еден век, на крајот од Првата светска војна. Заврши со пораз на САД. Илјадници американски војници беа испратени во Русија, таму да ги...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW