Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Јуни 2021

Во Колумбија, расте опсесијата на владата со „внатрешниот непријател“

Editor MONDE
Демонстрациите кои избувнаа во цела Колумбија беа предизвикани од предлог-законот за даночна реформа што беше претставен од владата на претседателот на Колумбија Иван Дуке (мандат 2018-2022 г.) на 15.04.2021 г. Претседателот Дуке прокламираше дека предлог-законот...

Техники и двосмислености на државниот удар

Editor MONDE
Полесно е да организирате медиумски отколку државен удар. Колумната објавена на 21 април во магазинот Современи вредности е доказ за тоа: доволен е само еден повик потпишан од дваесетина пензионирани генерали. Особено среде комеморацијата на смртта на Наполеон...

Од попуст до органска храна, уметност на сегментирање на пазарот

Editor MONDE
Помеѓу индустриската област Шамбери и станбените населби, можноста за недвижен имот спои органски трговци и ланец специјализиран за попусти. За време на пазарењето, два навидум далечни начини на живот се разминуваат и игнорираат едни со...

Индија се соочува со втор бран

Editor MONDE
Како што покажаа претседателот на Бразил, г. Жаир Болсонаро и неговиот поранешен американски колега Доналд Трамп, таканаречените „популистички“ водачи управуваат лошо со пандемијата, од најмалку три причини : нивниот вкус за демагогија и нациолалистички рангови ги...

GiFi или победата на ѓубрето

Editor MONDE
„Ја сакам мојата компанија! Среќен сум што сум дел од неа.  Јас, јас живеам за неа, таа е мојот живот! “ Со фламенко мелодија, Маноло Гименез, позната личност од циганска музика, пее на чело на група...

Милитаризација на демократијата во Бразил

Editor MONDE
Ова е историјата на големо недоразбирање. На 30 март, шефовите на бразилските воздушни и копнени сили, како и бразилската морнарица објавија заедничка оставка. Печатот слави: за него, претседателот Жаир Болсонаро - кого го презира -...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW