Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Јуни 2021

Франција и проширувањето на ЕУ / Западен Балкан

Editor MONDE
Проширувањето со нови земји членки е во „ДНК-та“ на Европската Унија (ЕУ). Тоа е на европската агенда од создавањето на Европската економска заедница во 1950-тите години. Последователните проширувања ја донесоа ЕУ од 6 на 28 земји членки (27 по Брегзит, во 2020...

Конференцијата за иднината на Европа и Северна Македонија

Editor MONDE
На 9 мај 2021 година по неколку одлагања започна Конференцијата за иднината на Европа, во Европскиот парламент во Стразбур под покровителство на францускиот претседател Макрон, кој во 2019 година најави нова визија за Европа водена...

Да работиме помалку за да загадиме помалку

Editor MONDE
„Како да се намалат емисиите на стакленички гасови за најмалку 40% во споредба со 1990 година до 2030 година, притоа почитувајќи ја социјалната правда?“ За да се реши овој проблем, Граѓанската конвенција за климата (ЦЦЦ)...

Атлантскиот сојуз ја победи кампањата во Азија

Editor MONDE
Што ќе направи Франција во оваа тешка ситуација? Според контра-адмиралот Жан-Матје Реј, кој раководи со француските вооружени сили во Азија-Пацифик1, во Азија-Океанија има собрано 7 000 војници, 15 воени бродови и 38 авиони. Кон оваа...

Во име на привлечноста на териториите

Editor MONDE
Најголемата трговска област во метрополитенското место во Лион од автомобилската ера, Porte des Alpes гледа како два големи брендови се преселуваат во новата област Vénissieux. Местата за паркирање и попустите веќе не се доволни за...

Во Тунис, долготраен духовен жар на револтот

Editor MONDE
Ноември 2020 година. На еден месец од 10-годишнината од избувнувањето на туниската револуција, донесе пад на режимот на Зин Ел-Абидин Бен Али на 14 јануари 2011 година. Популарниот гнев што веќе беше изразен неколку месеци,...

Вината на медиумите

Editor MONDE
Кога војната ќе заглави, оние што сакаат да ја продолжат, можат да го сторат тоа на многу начини. Тие гласно тврдат дека отчукал „последниот час“, дека сега да му се препуштиш на непријателот би значело...

Бескрајни војни против Палестинците

Editor MONDE
Во Палестина, историјата се повторува. Редовно, неизбежно, безмилосно. И сè уште е истата трагедија; трагедија што може да се предвиди, бидејќи податоците на теренот се заслепувачки, но која продолжува да ги изненадува оние кои го...

Истанбул, огледало на скршен арапски свет

Editor MONDE
Махмуд Дарвиш, Нагиб Махфуз, Низар Кабани: класиците на арапската литература и поезија ги исполнуваат полиците. На ѕидот, калиграфија му оддава почит на абасидскиот поет Ал-Мутанаби. Во собата, еден млад египетски романсиер посветува неколку копии од...

Одење по јаже на кинеската комичарка

Editor MONDE
„Жена која игра мајтап со мажите и заработува од нив“. Огорчени од оваа идеја, ордите корисници на интернет ја напаѓаат сметката на производителот на лаптопи „Интел“ на кинеската социјална мрежа „Веибо“, барајќи бојкот на неговите...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW