понеделник, 4 Дек 2023 / 23:48:29
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Мај 2021

Израел: Падот на левиот Ционизам

Editor MONDE
На крајот од четирите парламентарни избори што се одржуваат во Израел од април 2019 г., се појави истата констатација: влијанието на израелската Лабуристичка партија пропадна, а може да се рече, и во корист на сојузите...

Мувата и резилиентноста

Editor MONDE
„Овде, резилиентноста има вкус на специјалитет од мешано мелено месо во свинска марама“. Помалку од една недела по нападите од 13.11.2015 г., горнава реченица  можеше да се прочита во една статија во списанието Монд каде се фали...

Фигурите на израелската десница

Editor MONDE
Прва победа на партијата Ликуд На 17 мај 1977 година, Лабуристичката партија ги губи парламентарните избори и, за прв пат по создавањето на Државата Израел, владата се формира од тогашната десничарска опозиција. Ликуд има полни...

Африка во огледалото на „стоте дена на Руанда“

Editor MONDE
Зошто човештвото не им помогна на Тутсите во Руанда во 1994 година, иако масакрите на спектакуларното ѕверство се случуваа пред очите на сите? Организацијата на обединетите нации (ООН) редовно е ставена под сомневање и со...

Барак Обама, од Дон Кихот до Санчо Панса

Editor MONDE
Делата на политичките лидери кои сакаат да се навратат на нивната кариера по разочарувањето, заслужуваат да бидат прочитани од оние кои би сакале да направат подобро од нив. Кога ќе бидат принудени да го признаат...

Етика – Морална филозофија во деловните процеси и донесувањето на одлуките

Editor MONDE
Секој ден, сè помалку и помалку сме сигурни во тоа што ќе се случи утре. Благодарение на светската пандемија која што трае веќе значително време, светот се промени нагло и секојдневно се менува. Тој е...

Светот и граѓанинот помеѓу ориентализмот и оцидентализмот

Editor MONDE
Во текот на 19 век, во Западна Европа, пред сé во Франција и Англија, се развива еден тематски уметнички правец во рамките на акадамското сликарство познат како „ориентализам“. Во суштина се работи за уметнички дела...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW