вторник, 5 Мар 2024 / 14:09:17
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Мај 2021

Циркуларна економија – нов столб на маркетинг стратегиите

Editor MONDE
Еден од најкористените нови економски термини во последните неколку години е т.н "циркуларна економија". Има многу конференции, вебинари и работилници низ цела Европа, кои во насловот го содржат овој термин. Сите презентации со предлози и...

Наплив на ѓубре во југоисточна Азија

Editor MONDE
Во раните часови од денот, купишта мртви лисја и пластични обвивки се горат пред домовите во Kalianyar, село во источна Јава, во кое живее г. Сламет Ријади. Тој работи во туризам откако сам научил англиски....

Како да саботирате гасовод

Editor MONDE
Дали дипломатијата за гасоводно поврзување порано беше поефикасна? Во седумдесетите години од минатиот век, администрациите на државите од Западна Европа и Советскиот Сојуз беа успешни кога се работеше за  разменување гас: стабилните и  издржливи гасоводи...

Европската битка за природен гас

Editor MONDE
За време на својата посета на САД во јули 2018 г., Жан-Клод Јункер, тогашен претседател на Европската комисија, направи еден договор со американскиот претседател Доналд Трамп. „Денес тука решивме да ја зајакнеме стратешката соработка во...

Тешката одговорност на Белгија

Editor MONDE
Отсега па натаму, одговорноста на Белгија за геноцидот во Руанда е турната настрана со настаните што конечно дојдоа во центарот на вниманието во Франција. Сепак, одговорноста на бившата колонијална сила не се протега само за...

Работа во домашни услови, лобирање на газдите

Editor MONDE
На 3 февруари 2019 година, во интервју за дневниот весник Parisien, г-динот Жералд Дарманин, тогашен министер за јавен буџет, ја спомна идејата за намалување на одредени даночни трошоци за да се финансираат мерките што ги...

Мексико го потресе американското старателство

Editor MONDE
На 15 декември 2020 година, мексиканскиот претседател Андрес Мануел Лопез Обрадор (познат како „AMLO“) испрати писмо со честитки до г. Џозеф Бајден, кој неколку недели порано беше избран во белата куќа. Среде очекуваните честитки, писмото...

Против Амазон, синдикатите ја загубија битката за Алабама

Editor MONDE
„Давид против Голијат“. Споредбата постојано се спомнува кај активистите кои минатиот март одржаа референдум за создавање синдикатски оддел во „BHM1“, огромниот магацин на Амазон во Бесемер, Алабама. Сепак тој не беше узурпиран. Работници-ракувачи, од кои...

Левицата и колонијалното прашање

Editor MONDE
„Супериорни раси? Инфериорни раси, ќе се каже! Од моја страна, јас бев единствено понижен, откако видов дека германски научници научно демонстрираат дека Франција требаше да биде поразена во француско-германската војна, бидејќи французите се во инфериорна...

Хитлер, Сталин и Нобеловата награда за мир

Editor MONDE
Во Брисел, паркот Леополд е дом на еден необичен музеј, кој од инаугурацијата на 6 мај 2017 година, веќе привлече половина милион посетители. Таму влегуваме преку безбедносна брава каде чуварите го проверуваат нашиот идентитет, ги...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW