понеделник, 4 Дек 2023 / 22:58:48
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Април 2021

Наставата на далечина осудена на пропаст

Editor MONDE
Во февруари, поминаа три месеци откако  60% од средношколците можеа да следат само половина настава, и повеќе од шест месеци откако шест-годишниците беа приморани да научат да читаат со маски на лицата. Просториите требаше да се вентилираат неколку...

Дерадикализација, причините за фијаското

Editor MONDE
Дебатирајќи во Парламентот на почетокот на годината, нацрт-законот за „консолидирање на принципите на Републиката“ ги оживеа контроверзиите за местото на религијата во јавната сфера. Преку тоа се истакнува слабоста на политиките за спречување на „радикализација“....

Кога државата ги тероризира антитерористите

Editor MONDE
Под изговор за борба против исламистичките борци, францускиот парламент донесе бројни закони за „антитероризам“ кои дозволуваат намерите да бидат заменети со докази. Врв на изопаченоста е што овие текстови сега служат како правна основа за...

Големата трансформација на сонот

Editor MONDE
Во првите денови од есента 1878 година, Роберт Луис Стивенсон, тогаш на 27 годишна возраст, помина дванаесет дена шетајќи се низ Севени. Неговиот единствен сопатник беше магарето по име Модестин. Од Стивенсон се очекуваше да...

Демократија и состојбата на пола копје: лутиот крик на младите од Сенегал

Editor MONDE
Популарен бунт од невидени размери го потресе Сенегал помеѓу 4 и 8 март. Угнетувањето на масовните немири ги однесе животите на единаесет демонстранти на возраст од 12 до 35 години. Масната фасада на „демократијата“ во оваа...

Зошто јапонските функционери се исцрпени од работа

Editor MONDE
Далеку од клишето за државен агент кој живее засолнет во животната благосостојба, високите јапонски службеници работат под исцрпувачки услови, исполнувајќи прекувремена работа до триста часа месечно. Социјалните закони – кои се веќе многу малку заштитени - не важат за нив. Се поголем број од нив ги напуштаат министерствата со што предизвикуваат невидена криза во...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW