Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Април 2021

Македонскиот дел од Алтермунди – Бирократија и Глобализација

Editor MONDE
Современиот тек на  глобализација  како  светски процес и бирократизацијата во јавноста остава можност за дуално позиционирање на нивната општествена улога. Постојат извори кои на бирократијата и даваат позитивно значење и такви кои имаат критички пристап....

Музиката како израз на протест против класната и расната поделеност (Прв дел)

Editor MONDE
„Насилството им користи само на оние што немаат што да загубат.“ Жан Пол Сартр Големиот пијанистички виртуоз Дјук Елингтон еднаш ќе изјави дека, „господарите уплашени од тишината на своите робови ќе им наложат да пејат,...

„Причините за мафијата“

Editor MONDE
Големото судење што почна минатиот 13 јануари во судницата-бункер на Ламеција Терме, во провинцијата Катанзаро, во Калабрија, најсиромашниот регион на Италија, иницира размислување за мафијата и нејзините различни компоненти - Ндрангета (калабриска мафија), но и...

Илјадници континуирани информативни табли

Editor MONDE
Континуираната информација се раѓа од вметнување на стара идеја во нова. Идејата? За цело зло на светот се вели дека произлегува од недостаток на комуникација помеѓу луѓето. Каналите? Овие приватни канали се размножија во раните...

Кога ќе исчезне просторот за дебата

Editor MONDE
Еволуцијата на менталитетот и напредокот на идеите повторно ги дизајнираат контурите на она што општеството го избира за себе како добро. Затоа постои еден неопходен дел од неодреденост во општ интерес. Бавното освојување на социјалните...

Италија: ригорозноста сега се враќа низ прозорецот

Editor MONDE
Италија ја потврдува својата репутација како место на политичка лабораторија. Десет години по Марио Монти и неговата италијанска влада на технократи, еден друг поранешен извршен директор на компанијата Голдман Сакс, штотуку се пресели во палатата Чиги,...

Во Бретања, два селски света не се прифаќаат еден со друг

Editor MONDE
Голем знак го привлекува вниманието на возачите, дури и застануват за време на сообраќајниот метеж во месец август на патот што води кон Квиберон, луксузно приморско одморалиште во јужна Бретања: „Фарма на Роџер, производител на сирење. Отворена...

Нетрасираниот популарен американски конзервативизам

Editor MONDE
Како и пред дванаесет години, кога стана потпретседател на Барак Обама, Џозеф Бајден пристигнува во Белата куќа среде економска криза. Но, опозицијата со која мора да се соочи се смени. Неговиот претходник, Доналд Трамп, го...

Тежок дијалог меѓу САД и Иран

Editor MONDE
Веднаш  по својот избор за претседател на САД, Џозеф Бајден потврди дека Америка се „враќа назад“ и дека неговата земја е „подготвена да управува со светот, а не да се оддалечува од него; подготвена да се...

Чиле: промената на Уставот – ќе биде ли ова доволно?

Editor MONDE
Би се очекувало да изрази радост, но Алондра Кариљо е бесна. Долги години, оваа млада феминистичка активистка од Сантијаго де Чиле го чекаше моментот кога нејзината земја ќе се ослободи од Уставот од 1980 година,...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW