Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Март 2021

Мобилизација против измами во градежната индустрија во Русија

Editor MONDE
За да можат да ги видат возачите, шаторите беа поставени покрај патот. За оние ноќи кога температурите се спуштаат, луѓето имаа изградено дрвено засолниште покриено со церади и опремено со шпорет. Внатре, мала кујна и...

Кога ќе имаме вакцина против патентите?

Editor MONDE
Се сеќаваме на поплавата на добри намери формулирани за време на локдаунот во пролетта 2020 г. Во дарежливото реформирано општество што требаше да се следи, вакцините би требало да бидат „глобални јавни добра“. Во ноември...

Алексеј Навални, пророк во својата земја?

Editor MONDE
„Херојската борба на Навални не се разликува од онаа на Ганди, Кинг, Мандела и Хавел." Усогласен со западниот печат, поранешниот американски амбасадор во Русија, Мајкл Мекфол, не избегнува да акцентира кога зборува за антикорупционерот кој...

Кога Париската комуна ги окупира ѕидовите

Editor MONDE
За време на Париската комуна, во 1871 г., како и во претходните револуции, плакатите и графитите служеа како „револуционерни ѕидови“, за да ги информираат и мобилизираат жителите на градот. Сето ова беше исчистено по „крвавата...

Црна завеса над Бурма

Editor MONDE
„Откако ќе помине ноќта во која трепериме од страв, нашата надеж се раѓа повторно наутро. „На 14 февруари 2021 година, г-дин Ламин Оо, бурмански продуцент, на својот профил на Твитер стави фотографија од демонстрациите против диктатурата...

Западните влади сакаат да ги обесхрабрат идните мигранти

Editor MONDE
За да се принудат кандидатите за неподвижност при миграција, кои се сметаат за непожелни, владите од деведесеттите години на минатиот век не се задоволуваат со милитаризација на своите граници и зацврстување на законодавството. Покрај репресивните...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW