вторник, 5 Мар 2024 / 14:49:32
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Март 2021

Неговото височество – Конзумеризмот

Editor MONDE
Да запрашаме било кој на земјината топка ќе даде некакво видување или размислување за тоа што претставува терминот “Конзумеризам”. Социјалните медиуми, големиот пристап до информации, “бомбардирањето” со реклами и платена содржина, лажните вести и динамиката на...

„Ѕвездени мигови“ на правната глобализација – три историски минијатури

Editor MONDE
Економијата во своето постоење низ човештвото има многу повеќе „ѕвездени мигови“ отколку нејзината конзервативна роднина „правото“. Од изумот наречен „пари“, до најсовремените начини на тргување, поврзувањето на економијата е секогаш транснационално бидејќи „парите се најуниверзалниот...

Валканите ракавици на Малезија

Editor MONDE
Селиф, работник во фабрика дојден од Бангладеш, е еден од многуте работници мигранти со кои разговарав за условите на принудна и тешка работа во Малезија во последните неколку години. За време на оброк во еден...

За лебот, но и за розите

Editor MONDE
Делови од заедницата која се занимава со животната средина го прифатија заживувањето на филозофијата на „ограничениот раст“ или малтузијанизмот - идеологија против која левицата се бореше уште од времето на аргументите на Фридрих Енгелс против...

Од империи до национални држави

Editor MONDE
Со помош на ботаниката, најдобрата наука за класификацијa, еден студент од Универзитетот во Тарту (Естонија, Руска империја во тоа време), Николаус (Николај) фон Сајдлиц, започна во 1850-тите, со откривањето на кавкаските граници на царската империја. Потоа...

GameStop, популизам на платформата

Editor MONDE
Минатиот јануари илјадници берзи на акции ги координираа онлајн своите нарачки за да ги зголемат цените на компаниите за кои големите инвестициски фондови се обложија. Револуција или карневал? Сагата „GameStop“ е повеќе од приказна за...

Обединети Арапски Емирати, кога стаклата се кршат

Editor MONDE
Февруари 2019 година. Млазни авиони се пробиваат низ чистото небо на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), мала федерална држава лоцирана помеѓу Персискиот Залив и Арапското Море. Удобно сместен, опкружен со странски водачи, престолонаследникот на Абу Даби,...

NewB или сон на етичките банки

Editor MONDE
„Да ја смениме банката на подобро“: на 21 ноември, оваа порака беше запишана со големи букви на екраните на соработниците поврзани со генералното собрание на NewB, новата „кооперативна“, „етичка“ и „одржлива“ белгиска банка “. На...

Антирасизам и антикапитализам

Editor MONDE
Да започнеме од (добро основаната) претпоставка: „Антирасистичките и антикапиталистичките борби се поврзани“, по што следува прашањето: да, но, како? Тоа не е едноставно, односно е прилично сложен спој. Структурната хиерархија на односите за доминација[ Тука...

Џек Ма, претприемач кој стана незгоден за кинеската моќ

Editor MONDE
Групацијата Алибаба стана моќен глобален чинител во е-трговија, со финансии и здравствена заштита преку интернет, благодарение на собраните лични податоци од своите клиенти и нејзината блискост со кинескиот режим. Денес, Пекинг ја согледува својата зависност...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW