вторник, 5 Мар 2024 / 16:22:06
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Февруари 2021

Создавање на нови мултиетнички политички мнозинства

Editor MONDE
Недела наутро. На Интернет порталите веќе прочитав две анализи. Првата беше за „конечното“ решавање на косовското прашање и опциите за обединување на Косово со Албанија. Авторот повторно се навраќа на неизбежната разрешница меѓу српскиот и...

Стратегија за наградување во време на криза: Денес мене, утре тебе!

Editor MONDE
Состојбите со неликвидност и инсолвентност не се непознати во современото работење. Ова е особено карактеристично во периодот на пандемија, во која помалку неочекувано влеговме и со која сè уште живееме. Многу работодавачи се соочуваат со кризни периоди во...

Легендата за Едвард Бернајс

Editor MONDE
Од неговата смрт, на 103 годишна возраст, во 1995 година, американскиот публицист Едвард Бернајс предизвика подем на еден мит: мит за моќен корпоративен агитатор, способен да направи промени во општеството и да го промени мислењето...

„Госпоѓо, треба да работите“

Editor MONDE
На крајот на 2000-тите, г-ѓа Буха Бехри, која живее во Haute-Loire, блиску до Puy-en-Velay, се раздели од нејзиниот сопруг. На скоро 50 годишна возраст, Мароканка, таа е дојдена во Франција да му се придружи на...

Во Москва, зад митот на „глобален град“

Editor MONDE
Пешачкиот мост над реката Москва во паркот Зарјадје во Москва е секогаш преполн со туристи, руски и странски, правејќи селфи со московскиот кремљ во позадина. Со својата руска цветна синтеза, овој парк изобилува со пејзажи...

Клиентелизам и нејасностите на идентитетот на Црна Гора

Editor MONDE
За прв пат во својата историја, Црна Гора доживea промена на моќта преку гласачките кутии. Под власта на г. Мило Ѓукановиќ, тимот што заминува е последователно комунистички, националистички, пансрбистички и русофилски; сепаратистички, потоа атлантистички и...

Идила помеѓу земјите од Заливот и Израел

Editor MONDE
На 23 октомври, по повеќемесечни дискусии и со посредство на САД, Израел и Судан се согласија да воспостават дипломатски односи[ Прочитај « Rapprochement calculé avec Israël », Le Monde diplomatique, мај 2020.]. Овој договор следеше по веќе...

Каиро во потрага по влијание

Editor MONDE
На 3 март, египетските безбедносни служби ќе имаат посебна причина да спречат демонстрации против режимот на претседателот Маршал Абдел Фатах Ал-Сиси (прочитајте ја статијата подолу). На овој датум, ќе биде три години откако Високиот уставен...

Разединетите Американски Држави

Editor MONDE
Ако, во ноември 2020 година, на добар дел од светот погледите беа насочени кон претседателската трка меѓу Џозеф Бајден и Доналд Трамп, Американците и самите знаеја дека различните избори (за конгреси, окрузи, референдуми, итн.), што...

Можен е уште еден невозможен свет

Editor MONDE
Првиот зголемен бран на вирусот и прикривањето на половина од човештвото помеѓу јануари и јуни 2020 година им даде необичен одек на латентните аспирации - претежно расфрлани, ретко решавачки, честопати поразени - на дел од...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW