Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Јануари 2021

Неразбирливата стратегија на Кир Стармер, новиот лидер на лабуристите

Editor MONDE
„Мора да ми верувате многу наивно“, пее Едвин Колинс на отворањето на омилениот албум на лидерот на британските лабуристи, Кир Стармер, You Can’t Hide Your Love Forever. „Вистина е дека го гледам само она што...

Најзначајниот трговски договор на светот

Editor MONDE
За неа се вели дека е слаба, поделена, неефикасна, дури и непостоечка. Асоцијација на земјите од Југоисточна Азија (Анасе, или Asean на англиски јазик) е една од оние регионални организации за кои се чини дека...

Од продавница до списание

Editor MONDE
Историјата на потрошувачкото општество може да се разбере како онаа на множењето слики на стоките. Со развој непрекинато уште од XIX век, масовните слики ја уништија психолошката автаркија на древните народи. Ова им овозможи на...

Геополитиката според Џејмс Бонд

Editor MONDE
Гламур на модерната култура и поп икона, ликот на Џејмс Бонд беше создаден од Ијан Флеминг во 1953 година, во неговиот имот Голденaj (Goldeneye) во Јамајка. Новинар во новинарската куќа Ротјерс (Reuters), а подоцна и...

Да се изнесе жената од праисториска сенка

Editor MONDE
Ниту во еден археолошки аргумент не се поддржува хипотезата дека во палеолитскиот период жените имале понизок социјален статус од мажите. Археолозите, потпирајќи се на изобилството женски претстави, дури сугерираат дека тие се центарот на верувањето,...

Кога Лондонскиот Сити водеше кампања за Брегзит

Editor MONDE
Утрото на 24 јуни 2016 година, светот открива дека на прашањето: „Дали Велика Британија треба да остане членка на Европската унија или да ја напушти?“, 51,9% од гласачите одговориле „leave“ („да ја напушти“). За повеќето,...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW