Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Јануари 2021

Танцот на „Бикот“ и „Мечката“

Editor MONDE
Во Февруари 2020-та година бевме сведоци на врвот на најголемиот „Bull Run” (позитивен раст на пазарот на хартии од вредност) во историјата на САД. Како што е и често нормално во периоди на огромен ентузијазам,...

Невидливата рака на пазарот или државна интервенција

Editor MONDE
“Историјата е во најголемиот дел напишана од изучување на изненадувачки и нелогични настани кои не биле предвидени. Сепак, многу често економистите ја користат истата таа историја како неприкосновен водич за иднината.” – Психологија на Парите, Морган...

Бавното појавување на африканската фармацевтска индустрија

Editor MONDE
Предупредување за фалсификуван хлорохин! На 9 април 2020 година, Светската здравствена организација (СЗО) предупреди дека производите слични на хлорохин, како Niruquine или Samquine циркулираат во повеќе земји од Западна Африка во разни пакувања. Со пандемијата Ковид-19...

Да ги натераш да се расплачат

Editor MONDE
Ова е време на солзи во САД. Нашите судии плачат. Нашите телевизиски коментатори плачат. Плачат приврзаниците на губитничките претседателски кандидати. Плачат и приврзаниците на победничките претседателски кандидати. Тие пишуваат редакции во весниците за солзите радосници...

Дали е можен пензиски систем вон професионалната кариера?

Editor MONDE
Спротивно на мислењето на организациите на работниците и на работодавачите, претседателот на Републиката е тврдоглав во одлуката да го реформира постоечкиот пензиски систем. Под изговор за стандардизација, предложениот модел, со кој се одобрува повлекување на...

5Г, трка за што?

Editor MONDE
„За да продолжи водството на Европска унија, веднаш покренав иницијатива со цел да ги поддржиме и забрзаме нашите истражувачки напори во Европа за 6Г“. Кој е приоритетот на г. Тери Бретон, поранешен шеф на France...

„Големиот карантин“ на третиот свет

Editor MONDE
На истиот начин како што се чувствуваат последиците од климатските промени на сите географски широчини, така и пандемијата Ковид-19  не поштеди никого, без оглед дали е богат или сиромав, шеф на држава или бегалец. Сепак,...

Максимално влијание со минимален напор

Editor MONDE
„Кинеските високи службеници во Обединетите нации може да се избројат на прсти. Сепак, не е дека недостасуваат одговорните позиции.“ Да се навратиме на 2005-та година... Г. Ванг Jингџанг (Wang Jingzhang), сега веќе пензиониран кинески дипломат и...

Горчлива демократска победа

Editor MONDE
На 3-ти ноември, вечерта на претседателските избори, повеќето демократски приврзаници многу се разгневија и покрај тоа што нивниот кандидат победи. За нив, речиси ништо не се одвиваше според планираното. Навистина, г. Доналд Трамп загуби, но...

Една пандемија, две иднини

Editor MONDE
Економистите ретко биле заинтересирани за процесите со кои се градат правилата на играта, институциите и организациите чиј спој обезбедува отпорност на социоекономски режим. Нивното неразбирање за долгата депресија што следеше по распадот на советскиот режим...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW