Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Сите изданија

Реализмот и ривалството меѓу големите сили

Editor MONDE
Пред триесет години, многу западни експерти тврдеа дека историјата завршила и дека судирот меѓу големите сили е веќе минато. Оваа илузија не го издржа тестот на времето. Денес, два конфликти на големите сили се закануваат...

План за уништување на Германија

Editor MONDE
Колона од луксузни лимузини, утврдена цитадела, многу дипломати, рој новинари: црно-белите архивски слики застануваат за момент на големата пура на Винстон Черчил и белиот шешир на Френклин Рузвелт. На 15 септември 1944 година, втората воена...

Украина се наметнува како главна тема на изборите во САД

Editor MONDE
Речиси половина век, геополитичките прашања не играат скоро никаква улога на претседателските избори во САД. Метеорската победа на претседателот Џорџ Х. В. Буш во Заливската војна (јануари-март 1991), не го спречи да биде поразен следната...

Кецалкоатл, грав и патенти

Editor MONDE
Кој се сеќава? Гравот некогаш бил понуден како подарок на далечните предци на Мексиканците од богот Кецалкоатл, митската змија со пердуви. Доволно за да ја вратат својата егзотика на нашите мали зелени гравчиња, храната на...

Дипломатија без дипломати?

Editor MONDE
Втората најстара професија во светот нема добра импресија денес во Франција и воопшто во западниот свет. Дипломатите генерално се поврзуваат со световноста, луксузот и слободното време. Зарем името „амбасадор“ не е дадено како продажна маркетиншка...

Силиконската долина против економскиот развој

Editor MONDE
Кога ко-основачот на Фејсбук Крис Хјуз ја напушти компанијата во 2007 година, тој се надеваше дека ќе го посвети своето ново богатство на промена на светот. Како и многу други пред него, неговата амбиција брзо...

На ризик од катастрофа

Editor MONDE
Брод го преминува устието на Лоара. На негово чело е претседателот на републиката. На 22 септември 2022 година, во близина на брегот на Сен-Назер, Емануел Макрон ја отвори првата фарма на ветер во француското море....

Каптагон, ново зло на Блискиот Исток

Editor MONDE
Скриени пратки во сандаци со овошје, грнчарија, кутии со чоколади, хумус или локум, па дури и во цревата на живи овци. Секоја година, неколку илјади килограми каптагон, синтетичка психотропна супстанца, се запленети на повеќе гранични...

Предизвиците на судскиот систем во Република Северна Македонија

Editor MONDE
Состојбите во една држава може да се анализираат од различни аспекти. Она што е предизвик за секој аналитичар е да навлезе подлабоко во причинско-последничните односи и да ги посочи проблемите, но и да ја открие...

Каиро, попречен град

Editor MONDE
Во центарот на египетската престолнина, популарната пешачка зона каде што жителите на Каиро се среќаваат и уживаат во ладна сенка, со своите семејства или се дел од толпата заљубени луѓе во потрага по приватност, е...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW