Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Грешките на институцијата во основата на економската катастрофа

Бура над Банката на Либан

И покрај негирањата на Банката на Либан, Либанците постепено сфаќаат дека нивната економија е пред амбис. Едвај една година подоцна, во октомври 2019 година, социјалниот гнев избувнува во Бејрут и се проширува низ целата земја2. Либанската фунта почнува да губи стабилност на црниот девизен пазар.

Од Анжелик Мунје-Кун
Новинарка.


Фото: Jo Kassis / Pexels

Повторното читање на архивите предлага некои брутални констатации. Во лето 2018 година, Банката на Либан, како што се вика централната банка на земјата, слави 55-годишнина од постоењето. Ова, исто така, претставува и 25-годишнина од доаѓањето на Риад Саламе на чело на институцијата; оттогаш неговиот мандат се обновуваше на секои шест...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW