Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Бразил, „Лула“ се врти кон центарот

За да се разбере стратегијата на бразилската левица, има потреба за враќање неколку години наназад. На крајот од воената диктатура (1964-1984), најтрадиционалните струи на буржоазијата поминаа низ период на пустош. Дискредитирани, поделени, без политички хоризонт, тие возат во погрешна насока по автопатот на светската историја обележана со конверзии во неолиберализам: оној на конзервативците од минатото; оној на одредени сектори на социјалдемократијата.


Од Брено Алтман*
*Новинар, основач на веб-страницата Opera Mundi (operamundi.uol.com.br)


Фото: Anna Kapustina/Pexels

Но, што му поминуваше низ умот? Кандидат за претседателските избори што ќе се одржат на 2 октомври, поранешниот шеф на државата Луиз Инасио „Лула“ да Силва (2003-2010), една од најважните личности на латиноамериканската левица, минатиот април го објави својот сојуз со Џералд Алкмин. Поранешен гувернер на Сао Паоло, вториот е еден...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW