Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Биоетика, тука ли си?

Во 2018 година, Националниот консултативен етички комитет ги организираше собранијата на биоетика, со цел да им овозможи на граѓаните да се изразат за ревизијата на законот. Чудно, генетската модификација на човечкиот ембрион не беше дискутирана, иако главните институции вклучени во биоетиката предлагаат истражување во оваа насока (Агенција за биомедицина, Парламентарна канцеларија за евалуација на научни и технолошки избори, Академија на науките, Академија за медиција, Академија за технологии, етичкиот комитет на Inserm, итн.). Официјалните водичи за биоетика се внимателни да не ѝ дадат контрола на јавноста за прашања кои веќе биле предмет на стратешки избори. Згора на тоа, дали CCNE беше оправдано да ги организира овие дебати лишени од контрадикторна експертиза, иако даде цврсти предлози на оваа тема?


Од Жак Тестарт*
*Биолог стучен во областа на репродукција, почесен директор за истражување на Националниот институт за здравство и медицински истражувања (Inserm).


Фото: edward-jenner/pexels

Веќе неколку години, постојат вртоглави перспективи да се пресечат во корен идните деца. Во 2016 година, во Јапонија, „репрограмираните“ клетки од кожата на глувчето можеа да се претворат во гамети, кои создадоа остварливи ембриони резултирајќи со плодни глувци[1]. Применета на нашиот вид, оваа технологија може да ја револуционизира практиката на...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW