Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Бескрајни војни против Палестинците

Во градовите во кои тие се мнозинство, Палестинците од Израел се погодени од недоволно инвестирање на државата, недостаток на инфраструктура, одбивање на властите да дејствуваат против криминалот; во мешани градови, тие се префрлени во пренатрупани населби, натерани во егзил од притисокот на еврејската колонизација, свесни дека крајната цел на израелската влада е да се ослободи од сите овие „не-Евреи“

Од Ален Греш
Директор на онлајн весникот Ориент XXI.


Фото: Cole Keister / Unsplash

Во Палестина, историјата се повторува. Редовно, неизбежно, безмилосно. И сè уште е истата трагедија; трагедија што може да се предвиди, бидејќи податоците на теренот се заслепувачки, но која продолжува да ги изненадува оние кои го земаат молкот на медиумите за покорност на жртвите. Секој пат, кризата зазема специфични контури и...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW