Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Бакарен гигант меѓу Папуанците

За да разбереме како американската компанија преговараше за оваа рударска концесија во 1967 година, треба да се вратиме во контекстот на Студената војна меѓу двете големи сили по војната – САД и СССР – од кои секоја сакаше да ја наметне својата идеологија на новодеколонизираните земји. Меѓу нив, младата Република Индонезија, ослободена од холандскиот јарем (1945-1949) од харизматичниот генерал Сукарно. Жесток националист, шампион на неврзаност и жесток бранител на економскиот суверенитет, Сукарно ја предводеше една од најголемите и најбогатите земји во Југоисточна Азија. Таа е и најнаселената земја со околу сто милиони жители.


Филип Пато Селериер*
*Новинар


Фото: aleksandar-pasaric/pexels

Кога рударска компанија се радува на својата иднина, тоа е благодет за нејзините акционери, но пропаст за многумина. Ако таа ги искористи исклучителните богатства, нејзиниот социјален круг ќе биде исто толку добар. И ако е вкоренета во политичката и финансиската елита на најмоќната земја на планетата, нејзината слобода на дејствување...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW