вторник, 5 Мар 2024 / 14:52:47
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Атомот, централно прашање во Украина

Окупацијата од страна на руската армија на нуклеарната централа Запорожје се случи рано во војната меѓу Русија и Украина: уште на 4 март. Од првиот ден на инвазијата, која се случи на 24 февруари, руските воздухопловни трупи ја презедоа контролата врз нуклеарната централа во Чернобил, чии реактори беа затворени многу години (местото ќе биде окупирано до 31 март). Ова симболично место (поради нуклеарната катастрофа во 1986 година) е многу стратешко бидејќи во него се сместени многу нуклеарни отпади – толку неопходни за производство на атомски бомби.


од Марк Ендевелд*
*Новинар и автор на: Guerres cachées. Les dessous du conflit russo-ukrainien, Le Seuil, Paris, 2022.На 11 септември 2022 година, за време на телефонскиот разговор со својот француски колега, рускиот претседател Владимир Путин го повтори своето предупредување за ситуацијата во врска со нуклеарната централа Запорожје, најголема во Европа, која се наоѓа во близина на градот Енергодар на брегот на Днепар, реката која го дели фронтот...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW