Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Враќање на индо-пацифичката оска

Атлантскиот сојуз ја победи кампањата во Азија

Концептот на Индо-Пацифик ретко се одбива како симбол на економската и стратешката промена кон Азија. Индо-Пацификот е новото геополитичко игралиште особено интересно за Американците, а неговите контури се менуваат, протегајќи се од Западниот Пацифик, па се до источниот брег на Африка

Од Мартин Булард


Фото: Glenn Carstens-Peters / Unsplash

Што ќе направи Франција во оваа тешка ситуација? Според контра-адмиралот Жан-Матје Реј, кој раководи со француските вооружени сили во Азија-Пацифик1, во Азија-Океанија има собрано 7 000 војници, 15 воени бродови и 38 авиони. Кон оваа голема морска воена флота беа додадени, од крајот на март до почетокот на јуни, носачот...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW