Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Асиро-Халдејците, Ерменците и Маронитите во Париз, Алфорвил или Сарсел

Бегајќи од злоупотребите на локалните курдски племиња и од нивната маргинализација од страна на турската држава, првиот слета во овој космополитски град за да работи во градежништвото. „Тројца мажи пристигнаа како договорни работници во средината на „славните триесетти“. Потоа, бидејќи сите се познаваа во осумте асирско-калдејски села во Хакари, дојдоа и други семејства. Наместо да одат во Германија или Шведска, како и многу други членови на нивната заедница, тие се доселиле во Франција“, вели г-дин Јакан.

Од Емануел Хадад *
* Новинар.


Фото: Sebastien Goldberg/Pexels

Откако се прошета низ населбата и ги разгледа имињата на многутe кафе барови каде се продава тутун во Сарсел, и кои ги држат христијани од Блискиот Исток, г-дин Бруно Јакан влегува во една  голема монтажна зграда, каде се наоѓа седишето на Асиро-Халдејското здружение на Франција (AACF),  чијшто е претседател. Инаугурирано...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW